ΜΕΝΟΥ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι η Τράπεζα Χρόνου;

Η Τράπεζα Χρόνου είναι μία από τις κοινωνικές δομές που λειτουργεί μέσω του προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Κέρκυρας» και υλοποιείται από τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό «EqualSociety – Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών».

Πρόκειται για ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών, προϊόντων, γνώσεων και δεξιοτήτων που υποστηρίζεται από μια ισότιμη μονάδα συναλλαγής: Το Χρόνο. Αποτελεί μια μορφή εθελοντισμού που βασίζεται στην αχρήματη και αμφίδρομη συναλλαγή μεταξύ των μελών της τοπικής κοινωνίας, τα οποία αποταμιεύουν μονάδες χρόνου με βάση τις υπηρεσίες που προσφέρουν π.χ. Ένας ηλεκτρολόγος, ένας δικηγόρος μπορεί να προσφέρει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία και να πάρει ένα άλλο προϊόν ή μια άλλη υπηρεσία που έχει ανάγκη.

Πώς μπορώ να γραφτώ στην Τράπεζα Χρόνου;

Η διαδικασία εγγραφής είναι εξαιρετικά απλή. Είτε μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδας της Τράπεζας Χρόνου, είτε με μια επίσκεψη στα γραφεία της EqualSociety στη οδό Γεωργίου Θεοτόκη 61, 4ος όροφος. Η εγγραφή των μελών ολοκληρώνεται με την πιστοποίηση του μέλους κατόπιν συναντήσεως με τους διαχειριστές της Τράπεζας Χρόνου.

Τι χρειάζεται να έχω για να εγγραφώ στην Τράπεζα Χρόνου;

Είναι απαραίτητο να διαθέτεις έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τηλέφωνο. Σε περίπτωση που δεν διαθέτεις email, μπορούμε να σε βοηθήσουμε να αποκτήσεις. Αν δεν έχεις τηλέφωνο ή πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορείς να περάσεις από τα γραφεία της Τράπεζας Χρόνου για να διαχειριστούμε μαζί το προφίλ σου.

Τι είναι τα ΤΕΜ;

Το ΤΕΜ είναι μια Τοπική Εναλλακτική Μονάδα συναλλαγής, η οποία λειτουργεί ως μέσο για την πραγματοποίηση της ανταλλαγής και δεν έχει οικονομικό αντίκρισμα εκτός δικτύου.

Πώς γίνονται οι συναλλαγές;

Με την εγγραφή του, ο κάθε χρήστης δημιουργεί ένα λογαριασμό, με δικό του όνομα χρήστη (username) και κωδικό (password), στοιχεία για τα οποία είναι υπεύθυνος ο ίδιος. Εκεί δηλώνει τις υπηρεσίες – προϊόντα που μπορεί να παρέχει και τις υπηρεσίες – προϊόντα που επιθυμεί να λάβει. Στη συνέχεια μέσα από προβλεπόμενες διαδικασίες, οι υποψήφιοι πιστοποιούνται προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες – προϊόντα που έχουν δηλώσει. Για υπηρεσίες – προϊόντα που παρέχει το μέλος,  πιστώνεται ο λογαριασμός του με τις αντίστοιχες μονάδες ΤΕΜ και εν συνεχεία μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να λάβει υπηρεσίες άλλων μελών.

 

Μόλις γράφτηκα πόσα ΤΕΜ θα έχω στο λογαριασμό μου. Μπορώ να λάβω προσφορά από άλλο μέλος;

Όλα τα μέλη της Τράπεζας Χρόνου ξεκινάνε με 60 ΤΕΜ εκτός από τους κατόχους της κάρτας ωφελούμενου του προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης  της Φτώχειας στο Δήμο Κέρκυρας» , οι οποίοι πιστώνονται 100 ΤΕΜ. Η Τράπεζα Χρόνου έχει την αρμοδιότητα να πιστώνει ΤΕΜ σε μέλη της τα οποία κρίνει η Επιτροπή Ελέγχου ότι αδυνατούν να προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα.

 

Μπορώ να λάβω υπηρεσία-προϊόν πριν ακόμη δώσω;

Ναι, όλα τα μέλη της Τράπεζας Χρόνου έχουν την δυνατότητα από την έναρξη της εγγραφής τους να δεχτούν υπηρεσία-προϊόν πριν ακόμη πρακτικά προσφέρουν. Το πιο σημαντικό είναι η συμμετοχή στις ανταλλαγές.

 

Είμαι υποχρεωμένος να προσφέρω όποτε μου ζητείται;

Όχι, το κάθε μέλος της Τράπεζας Χρόνου επιλέγει τις υπηρεσίες - προϊόνταπου θέλει να προσφέρει, ανάλογα με τις δεξιότητες, τα ταλέντα, τις γνώσεις και την εμπειρία που διαθέτει. Οι συναλλασσόμενοι, κατόπιν συνεννόησης προγραμματίζουν τις παραμέτρους της συναλλαγής.

 

Τι μπορώ να κάνω αν δεν έχω κάποια ιδιαίτερη ικανότητα ή υπηρεσία να προσφέρω;

Πυρήνα της Τράπεζας Χρόνου αποτελεί η πεποίθηση ότι κάθε άνθρωπος είναι πολύτιμος και έχει κάτι να προσφέρει. Εσύ απλά σκέψου τις διάφορες εργασίες που κάνεις καθημερινά (πχ μαγείρεμα, οδήγηση, βόλτα το σκύλο κτλ), καθώς και τα χόμπι σου (ραπτική, γραφιστική, γράψιμο, φωτογραφία κτλ) και κάνε την προσφορά σου.

 

Μπορούν ανήλικοι να συμμετέχουν στην Τράπεζα Χρόνου;

Οι ανήλικοι μπορούν μόνο να λαμβάνουν υπηρεσίες μέσω της συμμετοχής του κηδεμόνα τους στην Τράπεζα Χρόνου. Την ευθύνη για την συναλλαγή αναλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο ο κηδεμόνας καθώς και την αποπληρωμή των ΤΕΜ υπηρεσίας ή αγαθών. 

Ποιο είναι το προφίλ των ανθρώπων που συμμετέχουν στην Τράπεζα Χρόνου;

Η Τράπεζα Χρόνου μπορεί να συμπεριλάβει ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, επαγγελμάτων, κοινωνικών ομάδων και ενδιαφερόντων. Κοινό στοιχείο που ενώνει αυτούς τους ανθρώπους είναι η αλληλεγγύη, η προσφορά και η ελπίδα πως όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα.

Μπορώ να εμπιστευτώ τα υπόλοιπα μέλη;

Ιδιαίτερα σημαντικό για την τράπεζα Χρόνου είναι η ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των μελών της. Η εμπιστοσύνη πηγάζει από την άμεση και συνεχή επαφή των μελών μεταξύ τους αλλά και με τους διαχειριστές της Τράπεζας Χρόνου. Ωστόσο είναι προσωπική υπόθεση του καθενός η εμπιστοσύνη προς ένα άλλο πρόσωπο, όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε δραστηριότητα της ζωής μας. Μπορείτε να έχετε φυσική γνωριμία με τα υπόλοιπα μέλη στις συναντήσεις μας και να αποφασίζετε με προσωπική σας ευθύνη ποιόν μπορείτε να εμπιστευτείτε.

 

Τι είδους προϊόντα ανταλλάσσονται στη Τράπεζα Χρόνου;

Τα προϊόντα που ανταλλάσσονται στη Τράπεζα Χρόνου είναι κυρίως, μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση.

 

Μπορώ να ανταλλάσω υπηρεσίες με προϊόντα;

Ναι, το κάθε μέλος της Τράπεζας Χρόνου έχει αυτό το δικαίωμα αρκεί οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται να είναι σύμφωνες με τους όρους συμμετοχής.

Τι παρέχει;

Υπηρεσίες όπως:

Φροντίδα σπιτιού (μαγείρεμα, σιδέρωμα, ψώνια)

Φροντίδα ηλικιωμένων και παιδιών

Μαθήματα

Μικροϋπηρεσίες συντήρησης σπιτιού, επισκευές, αγροτικές εργασίες

Επαγγελματικές συμβουλές (νομικές, λογιστικές κ.ά.)

Μεταφράσεις – δαχτυλογραφήσεις

Βοήθεια σε συναλλαγές με υπηρεσίες

Ιατρικές υπηρεσίες

Αισθητική, κομμωτική

Είδη όπως:

Άθλησης, αναψυχής

Φυτά, λουλούδια, είδη κήπου

Βιβλία, χαρτικά

Διακοσμητικά, είδη δώρων, τέχνης

Οικοδομικά υλικά, χρώματα

Ένδυσης, υπόδησης

Έπιπλα διάφορα

Ηλεκτρικές συσκευές, μικροσυσκευές

Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, νέα τεχνολογία

Ιατρικά προϊόντα

Καλλυντικά, είδη αισθητικής

Κατοικίδια, ζωοτροφές

Μουσικά όργανα, δίσκοι

Μηχανοκίνηση, αξεσουάρ

Παιχνίδια

Οπτικά

Άλλα προϊόντα

 

Πώς κοστολογείται ένα προϊόν σε ΤΕΜ;
Για την κοστολόγηση του προϊόντος υπεύθυνος είναι ο κάτοχος του.

Τι κάνω αφού ολοκληρωθεί μια συναλλαγή;

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ο αποδέκτης έχει την υποχρέωση μέσα σε 24 ώρες να καταχωρίσει (με τον προσωπικό του λογαριασμό) στο σύστημα την υπηρεσία ώστε να καταβληθούν οι απαιτούμενες μονάδες ΤΕΜ στο λογαριασμό του παρόχου.

 

 

Πρέπει να είμαι δημότης Κέρκυρας για να γίνω μέλος της Τράπεζας Χρόνου;

Τα μέλη της Τράπεζας Χρόνου του Δήμου Κέρκυρας πρέπει να είναι κάτοικοι του Δήμου Κέρκυρας. Είναι δύσκολο να χτιστεί ένα δίκτυο ανθρώπων που δεν μπορούν εύκολα να έρθουν σε άμεση επαφή και να ανταλλάσουν υπηρεσίες τακτικά.

 

Σε περίπτωση που τα ΤΕΜ μου είναι στο κατώτατο όριο που ορίζει η Τράπεζα Χρόνου, τι γίνεται; Διαγράφομαι από το σύστημα;

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το σύστημα είναι ρυθμισμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην σου επιτραπεί να λάβεις κάποια υπηρεσία ή προϊόν, αλλά μόνο να δώσεις, με στόχο πάντα να αυξηθούν οι μονάδες σου. Εάν πάλι δεν υπάρχει ζήτηση ως προς αυτά που προσφέρεις, τότε μια συνάντηση με τον κοινωνικό λειτουργό θα σε βοηθήσει να βρεις λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.